Skip to Content

All The Hobbit Riddles and Answers Asked by Gollum and Bilbo In Order

All The Hobbit Riddles and Answers Asked by Gollum and Bilbo In Order

This post may contain affiliate links. We earn from qualifying purchases. Learn More

In the classic novel The Hobbit by J.R.R. Tolkien, Bilbo Baggins and Gollum engage in a game of riddles in the dark tunnels beneath the Misty Mountains. The stakes are high: if Bilbo wins, Gollum will show him the way out; if Bilbo loses, Gollum will eat him.

There are many reasons why Gollum and Bilbo started asking riddles. For Gollum, it was a way to test Bilbo’s intelligence and cunning. He was also a lonely and paranoid creature, and the riddle game gave him a chance to interact with another being, even if it was just through a game.

For Bilbo, the riddle game was a way to survive. He didn’t want to hurt or kill Gollum, or potentially get killed by him, so he decided to use his intelligence to outsmart him. The riddle game also gave Bilbo a chance to learn more about Gollum and his motivations.

Bilbo’s victory over Gollum in the riddle game was a turning point in the story. It showed that Bilbo was more than just a timid hobbit. He was also clever and resourceful. The riddle game also helped Bilbo to learn more about himself and his own capabilities.

The Hobbit Riddles With Answers

1. Asked by Gollum
What has roots as nobody sees,
Is taller than trees Up, up, up it goes,
And yet never grows?

Answer: Mountain

2. Asked by Bilbo
Thirty white horses on a red hill,
First they champ,
Then they stamp,
Then they stand still.

Answer: Teeth

3. Asked by Gollum
Voiceless it cries,
Wingless flutters,
Toothless bites,
Mouthless mutters.

Answer: Wind

4. Asked by Bilbo
An eye in a blue face
Saw an eye in a green face.
‘That eye is like to this eye’
Said the first eye,
‘But in low place
Not in high place.’

Answer: Sun shining on daisies

5. Asked by Gollum
It cannot be seen, cannot be felt,
Cannot be heard, cannot be smelt.
It lies behind stars and under hills,
And empty holes it fills.
It comes first and follows after,
Ends life, kills laughter.

Answer: Dark

6. Asked by Bilbo
A box without hinges, key or lid,
Yet golden treasure inside is hid.

Answer: Egg

7. Asked by Gollum
Alive without breath,
As cold as death;
Never thirsty, ever drinking,
All in mail never clinking

Answer: Fish

8. Asked by Bilbo
No-legs lay on one-leg, two legs sat near on three legs, four legs got some.

Answer: Fish on a little one-legged table, man at table sitting on a three-legged stool, the cat gets the bones

9. Asked by Gollum
This thing all things devours:
Birds, beasts, trees, flowers;
Gnaws iron, bites steel;
Grinds hard stones to meal;
Slays king, ruins town,
And beats high mountain down.

Answer: Time

10. Asked by Bilbo
What have I got in my pocket?

Answer: The Ring

Below is the scene from The Hobbit movies where Bilbo and Gollum exchange riddles:

Did Bilbo Cheat in the Riddles?

In Middle Earth, the riddle-game holds a revered status, steeped in tradition and regarded as hallowed. Even the most malevolent beings dared not break its rules. Bilbo was aware of this reverence but remained wary of Gollum’s unpredictable nature, doubting his commitment to uphold a promise when pressed.

Notably, Bilbo’s final question, “What have I got in my pocket?”, deviated from the conventional riddle format, making it not truly in line with the age-old riddle norms. However, because he did not intentionally ask the question and accidentally said it out loud, its technically not cheating, as there was no intent.

The narrator in The Hobbit book says:

“He knew, of course, that the riddle-game was sacred and of immense antiquity, and even wicked creatures were afraid to cheat when they played at it. But he felt he could not trust this slimy thing to keep any promise at a pinch. Any excuse would do for him to slide out of it. And after all that last question had not been a genuine riddle according to the ancient laws.”

Also, see the latest news for the new Lord of the Rings movies in development by Warner Bros.